Κράτα σημειώσεις

Κάθε απόπειρα να θυμηθούμε κάτι σημαντικό από όσα διαβάζουμε γίνεται ευκολότερη όταν κρατάμε σημειώσεις.

Η καταγραφή μας βοηθάει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκει το μυαλό ακόμη περισσότερο στη διαδικασία μάθησης. Έτσι, στο τέλος, έχουμε συγκρατήσει πολλά περισσότερα από όσα αν απλά ακούγαμε ή διαβάζαμε ένα μάθημα, χωρίς σημειώσεις.

Πως όμως μπορούμε να γίνουμε οι καλύτεροι σε αυτό;

Ακολουθούν κάποιες ιδέες που θα κάνουν τις σημειώσεις μας αξιοζήλευτες ακόμη κι από έναν επαγγελματία στενογραφίας!

1. Τι εργαλείο θα χρησιμοποιήσεις για τις σημειώσεις σου;

Σημειωματάριο, smartphone, υπολογιστής ή tablet. Η εποχή προσφέρει πολλές επιλογές. Η τελική απόφαση έχει να κάνει με το ποια από αυτές ταιριάζει καλύτερα στα δικά μας δεδομένα.

2. Συγκεντρώσου

Η απλή καταγραφή λέξεων και φράσεων μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορία που στο τέλος θα αποδειχθεί άχρηστη για τον σκοπό της εκπαίδευσής μας. Σημασία έχει να καταγράφουμε όσα θα μας φανούν χρήσιμα. Αντί να γράφεις βιαστικά ό, τι ακούς, περίμενε μέχρι να καταλάβεις την ουσία της πληροφορίας, την οποία μπορείς στη συνέχεια να καταγράψεις με τα δικά σου λόγια.

3. Κράτησε μόνο τα απαραίτητα

Ακρωνύμια, λέξεις – κλειδιά, σχέδια και συντομογραφίες. Πόσο δημιουργικός μπορείς να γίνεις; Ρίξτε μια ματιά στα online λεξικά συντομογραφίας για να πάρεις ιδέες.

4. Να θυμάσαι τον σκοπό σου

Στο τέλος, για ποιον λόγο θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις σημειώσεις που καταγράφεις. Ποιες είναι οι βασικές πληροφορίες που θα σου χρειαστούν;

5. Φτιάξε τη δική σου δομή

Είτε γράφεις τις σημειώσεις σου στο αγαπημένο σου σημειωματάριο, ή σε έναν υπολογιστή, η διάταξη αποτελεί βασική προτεραιότητα. Δημιούργησε ένα ή δύο περιθώρια για τις πληροφορίες στις οποίες θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως ονόματα, ημερομηνίες και άλλα σημαντικά στοιχεία.

Μη διστάσεις να τονίσεις τις σημαντικές πληροφορίες με διαφορετικά χρώματα, ή κάποιου είδους υπογράμμιση. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να βρεις βασικά σημεία όταν διαβάζεις τις σημειώσεις σου αργότερα.

Έχεις κάποια δική σου συμβουλή για να κάνουμε τις σημειώσεις μας ακόμη πιο αποτελεσματικές; Θα χαρούμε πολύ να τη διαβάσουμε.

Auvril Tips

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *