VORIA.gr | Auvril: Μια πλατφόρμα audiobooks από τη Θεσσαλονίκη που… διαβάζει τα βιβλία αλλιώς

Ο 22χρονος φοιτητής Αλέξης Τζαμπρής δημιούργησε την πρώτη πλατφόρμα με audiobooks στα ελληνικά, που διαθέτει πάνω από 200 nonfiction τίτλους

Τα βιβλία που φιγουράρουν στα… ράφια της δεν έχουν σελίδες ούτε σκληρόδετες ράχες, είναι όμως γεμάτα ήχους. Πρόκειται για audiobooks (ηχητικά βιβλία) που στόχο έχουν να προσφέρουν τη γνώση τους σε όσους δυσκολεύονται να επικεντρωθούν στην ανάγνωση ή δεν έχουν αρκετό χρόνο για να καθίσουν στον καναπέ τους και να απολαύσουν την αναγνωστική ιεροτελεστία. Με σλόγκαν «είναι πάντα μια καλή ώρα να ακούσεις το βιβλίο σου» η Auvril Audiobooks, η πρώτη πλατφόρμα με audiobooks στα ελληνικά, ξεκίνησε το 2020 από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προσωπικής ανάγκης ενός νέου παιδιού, που ήθελε να εξελιχθεί μέσω της γνώσης, αλλά δυσκολευόταν να κάνει focus στην ανάγνωση και να βρει χρόνο γι’ αυτή. Ο μόλις 22 χρονών Αλέξης Τζαμπρής, φοιτητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, είχε την ιδέα της Auvril –που συνδυάζει στο όνομά της την άνοιξη (avril, Απρίλιος) και το audio- και η οποία πλέον διαθέτει πάνω από 200 τίτλους κυρίως nonfiction audiobooks και έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 2.000 χρήστες. Εδώ και λίγους μήνες μάλιστα η πλατφόρμα του είναι και συνδρομητική, με μηνιαίες και ετήσιες συνδρομές που έχουν φτάσει ήδη τις 250.

Ηχητικά βιβλία για κάθε στιγμή

Η Auvril καλύπτει διάφορες κατηγορίες βιβλίων: η μία είναι η εκπαιδευτική και αφορά βιβλία λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού και η άλλη nonfiction κυρίως βιβλία γύρω από το μάρκετινγκ, την οικονομία και γενικά την αυτοβελτίωση μέσω συνεργασιών με συγγραφείς και εκδότες. Επίσης, στην Auvril θα βρει κανείς βιβλία ελεύθερων δικαιωμάτων που έχουν μεταφραστεί από τους ανθρώπους της, ενώ υπάρχει και μια κατηγορία βιβλίων για τα οποία έχει γίνει μια σύνοψη, ώστε ο… αναγνώστης να μπορεί να προσλάβει τη γνώση πολύ ταχύτερα. Τελευταία έχουν προστεθεί και κάποια βιβλία ελεύθερων δικαιωμάτων από τις εκδόσεις Gutenberg σε ξένη γλώσσα. Επίσης, σε μια προσπάθεια να δώσει μια πιο ολιστική εμπειρία η Auvril δημιουργεί θεματικά πακέτα βιβλίων, πχ μια σειρά για την επιχειρηματική ηγεσία, ώστε κάποιος που θα τα ακούσει να λάβει μια πιο ολοκληρωμένη γνώση. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες της είναι διαθέσιμες και σε εφαρμογή για κινητά (iOS και Android).

«Ένα audiobook είναι προσβάσιμο πολλές στιγμές μέσα στη μέρα. Μπορείς να το ακούσεις την ώρα που κάνεις τζόκινγκ, στο μαγείρεμα, όταν οδηγείς ή όταν κάνεις κηπουρική. Αξιοποιείς νεκρό χρόνο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την ανάγνωση» λέει στη Voria ο Αλέξης Τζαμπρής. Εξηγεί μάλιστα πως, πέρα από άτομα που δεν έχουν χρόνο ή θέλουν να αξιοποιήσουν όσον διαθέτουν για να εξελίξουν τη γνώση τους, τα audiobooks είναι μια πολύ καλή λύση και για ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής ή προβλήματα όρασης.

Το κοινό που δείχνει ενδιαφέρον για την πλατφόρμα είναι μεταξύ 35 και 55 ετών, άνθρωποι που πιθανότατα δεν θα αγόραζαν ένα παραδοσιακό βιβλίο, όπως λέει ο Αλέξης, τονίζοντας πως για τον λόγο αυτό η Auvril δεν είναι ανταγωνιστική προς ένα βιβλιοπωλείο.

Η ιδέα της Auvril

Ο Αλέξης Τζαμπρής ήρθε από την Κατερίνη για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και παράλληλα άρχισε να πηγαίνει στην επιχείρηση υπηρεσιών υγιεινής του πατέρα του για να μάθει τη δουλειά. Σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από το επιχειρείν άρχισε να διαβάζει βιβλία μάρκετινγκ, κάτι που όμως αποδείχθηκε πολύ δύσκολο τόσο από πλευράς χρόνου όσο και συγκέντρωσης. Διαπίστωσε ότι του έπαιρνε έναν μήνα για να διαβάσει ένα βιβλίο και τότε αναζήτησε τα audiobooks στην Amazon.

Σε λίγο καιρό έφτασε να ακούει τρία audiobooks την εβδομάδα και αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ελληνική γλώσσα. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της Auvril και της πλατφόρμας όπου κανείς μπορεί να προμηθευτεί ηχητικά βιβλία και η οποία εξελίχθηκε ταχύτατα σε ένα σχετικά μικρό διάστημα, ικανοποιώντας πρώτα την ανάγκη του δημιουργού της και στη συνέχεια και άλλων που αντιμετώπιζαν τις ίδιες δυσκολίες.

«Η απήχηση της Auvril είναι σημαντική. Όλο αυτό είναι ένα τεράστιο σχολείο για μένα και θέλω να το εξελίξω ακόμα περισσότερο» λέει ο 22χρονος Αλέξης.

Απόλαυσε το άρθρο πατώντας εδώ 

Δες ακόμα

Προτεινόμενο Audiobook

News Auvril News

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *