neolaia.gr | Θεσσαλονίκη: Φοιτητής δημιούργησε την πρώτη πλατφόρμα για audiobooks στα ελληνικά

Οι ηχογραφήσεις γίνονται σε δύο στούντιο της πλατφόρμας, σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη και σε εξωτερικό συνεργάτη στην Αθήνα.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εγκλεισμός στο σπίτι εξαιτίας της καραντίνας για τον κορωνοϊό, στέρησε από πολλούς μοναχικούς ή κατ’ ανάγκη απομονωμένους ανθρώπους ακόμα και τον ήχο μιας άλλης ανθρώπινης φωνής.

Ήταν η περίοδος που τα ακουστικά βιβλία (audiobooks), βιβλία που τα ακούς αντί να τα διαβάζεις, είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται και στην Ελλάδα. Και η περίοδος που ο εικοσάχρονος τότε Αλέξης Tζαμπρής, φοιτητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έδωσε επιχειρηματική υπόσταση σε μια ιδέα που είχε γεννηθεί λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, δημιουργώντας την πρώτη πλατφόρμα audiobooks στην ελληνική γλώσσα, την «Auvril», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

«Με το που τελείωσα το Λύκειο, εργάστηκα για λίγο στην εταιρεία του πατέρα μου, στον χώρο των υπηρεσιών υγιεινής. Τότε ήταν που αποφάσισα ότι θέλω να κάνω κάτι δικό μου. Ο άνθρωπος που σήμερα είναι ο επιχειρηματικός σύμβουλος της Aurvil, μου είπε: “αν θέλεις να κάνεις κάτι δικό σου, διάβασε πρώτα βιβλία για την επιχειρηματικότητα”. Μου πήρε όμως έναν μήνα να ολοκληρώσω ένα βιβλίο 300 σελίδων. Τότε αναζήτησα άλλον τρόπο και ανακάλυψα τα ακουστικά βιβλία στην αγγλική γλώσσα. Έφτασα να ακούω τρία-τέσσερα κάθε εβδομάδα και γρήγορα συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ελληνική γλώσσα. Ταυτόχρονα, σκέφτηκα ότι θέλω να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε έναν άλλο τρόπο εκπαίδευσης. Αυτό έγινε με αφορμή έναν συνομήλικό μου, που επειδή δεν διάβαζε εύκολα με τον παραδοσιακό τρόπο, πολλοί πίστευαν ότι δεν θα έχει δυνατότητα να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Μου φάνηκε άδικο, επειδή δεν βρήκαμε τρόπο να μάθουμε κάτι σε έναν άνθρωπο με έναν διαφορετικό τρόπο, να τον προορίζουμε για μια μέτρια σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητές του ζωή», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος σήμερα Αλέξης.

Κι έτσι, στις 22 Ιουλίου 2020 “έκανε πρεμιέρα” η «Αuvril». Αρχικά, ο νεαρός ιδρυτής ήθελε η επωνυμία της πλατφόρμας να παραπέμπει στην Άνοιξη. Έτσι επιχείρησε να αγοράσει το domain «Avril», από τη γαλλική λέξη για τον δεύτερο εαρινό μήνα. Διαπίστωσε όμως ότι κόστιζε χιλιάδες ευρώ. Οπότε πρόσθεσε ένα «u», το οποίο επιπλέον παραπέμπει και στη λέξη «audio» και αγόρασε το domain «Αuvril» προς 0,99 ευρώ. Σήμερα, η πλατφόρμα, που ξεκίνησε από εκπαιδευτικά βιβλία για το Λύκειο, έχει πλέον επεκταθεί σε πολύ ευρύτερη γκάμα, κυρίως non-fiction τίτλων (οικονομίας, μάρκετινγκ, αυτοβελτίωσης, πνευματικότητας κτλ). Προσφέρει περιλήψεις βιβλίων για τις ανάγκες του quick-learning (γρήγορης μάθησης) και συνεργάζεται με συγγραφείς και περισσότερους από 10 εκδότες. Έχει μέχρι στιγμής στο δυναμικό της 200 τίτλους βιβλίων, κυρίως στην ελληνική, αλλά και στην αγγλική γλώσσα. Ποιοι αφηγούνται τα βιβλία; Επαγγελματίες, όπως ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, αλλά και περίπου 300 ερασιτέχνες αφηγητές/τριες, που επιλέχθηκαν μετά από ένα κουίζ και ένα πεντάλεπτο demo φωνής. Οι ηχογραφήσεις γίνονται σε δύο στούντιο της πλατφόρμας, σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη και σε εξωτερικό συνεργάτη στην Αθήνα.

Απόλαυσε το άρθρο πατώντας εδώ 

Δες ακόμα

News Auvril News

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *