Mikeius | Η Ψυχολογία των Μαζών
Ποιος είναι ο Mikeius;
Ο Mikeius για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένας Youtuber που ασχολείται με θέματα επιστήμης, κράξιμο με τον δικό του χιουμοριστικό τρόπο, έχει μία 90s νοσταλγία, nerd κουλτούρα και σκεπτικισμό.
10 επεισόδια 🎥 που θα σε συνεπάρουν στον κόσμο των Audiobooks!
Δεν ξέρεις τι να ακούσεις; Ο Mikeius είναι εδώ για να σου πει την γνώμη του, και να σου προτείνει τα αγαπημένα του Auvril Audiobooks!
Λίγα λόγια για το Audiobook:
Ψυχολογία των μαζών σε Ακουστική Μορφή
Οι ιδέες που εξερευνά ο Gustave Le Bon σε αυτό το βιβλίο είναι εξαιρετικά σχετικές με τη σημερινή κοινωνία και είχαν κομβική σημασία στα πρώτα χρόνια της κοινωνικής ψυχολογίας. Όσα περιγράφονται βρίσκουν εφαρμογή, μεταξύ άλλων, στη συμπεριφορά της χρηματοπιστωτικής αγοράς και τις πολιτικές αυταπάτες.
Σε αυτό το άκρως κατανοητό και ενδιαφέρον ακουστικό βιβλίο, ο Gustave Le Bon ρίχνει φως στις ασυνείδητες και παράλογες λειτουργίες της ομαδικής σκέψης και των μαζικών συναισθημάτων, καθώς τοποθετεί την ιδεολογία του πλήθους σε αντίθεση με τα ελεύθερα σκεπτόμενα και ανεξάρτητα άτομα. Δείχνει πώς αλλάζει η συμπεριφορά ενός ατόμου όταν είναι μέρος του πλήθους. Ο Gustave Le Bon ολοκληρώνει το έργο του με ένα προφητικό όραμα για την καταστροφή του πολιτισμού.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Γεννήθηκε στο Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού αποφοιτώντας το 1866. Εξέδωσε μια σειρά από ιατρικά άρθρα και βιβλία. Υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό, στο υγειονομικό σώμα μετά το ξέσπασμα του Γαλλοπρωσικού πολέμου όπου και παρασημοφορήθηκε. Η ήττα στον πόλεμο της Γαλλίας σε συνδυασμό με την Παρισινή Κομμούνα του 1871 διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την θεωρία του. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αφρική κατά το διάστημα από το 1860 έως το 1880. Έγραψε αφηγήσεις του ταξιδιού του, έργα για την αρχαιολογία και της ανθρωπολογία βασισμένα πάνω στους πολιτισμούς της Ανατολής. Στη δεκαετία του 1890, στράφηκε στην ψυχολογία και την κοινωνιολογία αναπτύσσοντας την άποψη ότι ο όχλος και τα πλήθη σχηματίζουν μια νέα ψυχολογική οντότητα, τα χαρακτηριστικά της οποίας καθορίζονται από το φυλετικό ασυνείδητο του πλήθους.
Στο συγγραφικό του έργο ενσωματώνονται οι θεωρίες των εθνικών χαρακτηριστικών, η φυλετική και ανδρική ανωτερότητα, η συμπεριφορά της αγέλης και η ψυχολογία του πλήθους. Ανέλυσε ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα θέτοντας την βάση για την επιστήμη της κοινωνικής ψυχολογίας. Τα πορίσματα των ερευνών του, ήταν αντίθετα στις κρατούσες θεωρίες περί ισότητας, ειρήνης και αδελφότητας.
To συγγραφικό έργο του αγνοήθηκε ή δυσφημίστηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του από την γαλλική ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα λόγω των πολιτικών συντηρητικών και αντιδραστικών θεωριών του. Ο Λε Μπον ήταν επικριτής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού και επηρέασε διαφορετικούς πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, όπως ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο Σίγκμουντ Φρόυντ, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Βλαντιμίρ Λένιν.