X
X
Back to the top

Τα Audiobooks και πως να τα αξιοποιήσεις στο έπακρο

Τα Audiobooks και πως να τα αξιοποιήσεις στο έπακρο.

Ένας οδηγός από την Auvril.

Μπορείς να ακούσεις αυτό το κείμενο εδώ:

Τι είναι ένα Audiobook;

Τα audiobooks είναι ηχητικά αρχεία βιβλίων τα οποία μπορείς να ακούς αντί να διαβάζεις. Περιλαμβάνουν ολόκληρο το περιεχόμενο ενός βιβλίου, το οποίο ηχογραφείται από το εξώφυλλο, μέχρι και την τελευταία σελίδα. Μπορείς να ακούσεις ένα βιβλίο σε ακουστική μορφή σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, όπως το smartphone, το tablet, το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σου ή στο σπίτι με τη βοήθεια ενός ηχείου. Η καινοτόμα ιδέα των audiobooks ήρθε για να κάνει εύκολο σε όλους μας το να ακούμε τα βιβλία μας σε πολλές και διαφορετικές φάσεις της καθημερινότητάς μας, όπως όταν:

  • Οδηγούμε το αυτοκίνητό μας,
  • Πηγαίνουμε για τρέξιμο ή για έναν περίπατο,
  • Κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού,
  • Κάθε άλλη στιγμή της ζωής μας όπου τα μάτια μας μπορεί να είναι απασχολημένα, αλλά το μυαλό μας ελεύθερο να το αξιοποιήσουμε.

Αλήθεια, είχες σκεφτεί ποτέ ότι το σιδέρωμα των ρούχων μπορεί να γίνει τόσο παραγωγικό;

Είναι για εμένα;

Αν σου αρέσουν τα βιβλία, η απάντηση είναι ναι. Αν, για την ακρίβεια, σου αρέσει να διαβάζεις, αλλά δε σου ταιριάζει το έντυπο βιβλίο ή νιώθεις πως δεν έχεις τον χρόνο και τον χώρο να το κάνεις, τότε διπλασίασε το ναι της προηγούμενης πρότασης.

Σε κάθε περίπτωση, τα audiobooks είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να βουτήξεις ακόμη περισσότερο σε αυτή την πολύτιμη γνώση που βρίσκεται μέσα στον κόσμο των βιβλίων. Μέσα από αυτόν τον οδηγό θα πάμε να ανακαλύψουμε μαζί τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει κάνει τέτοιοι αποδοτικά.

Is it for me?

Σημαντική προειδοποίηση: Πριν ξεκινήσεις, να ξέρεις ότι μόλις κάνεις την αρχή, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσεις κι εσύ με τον κόσμο των audiobooks. Εκ πείρας, σε ενημερώνουμε ότι είναι μία συνήθεια άκρως παραγωγική και εθιστική.

Πως μπορεί να με βοηθήσει;

“Οι μορφωμένοι ενήλικες πρέπει να είναι ικανοί αναγνώστες και ικανοί αναγνώστες πρέπει να απολαμβάνουν την ανάγνωση (Carbo, 1990, σελ. 26).”

Σε ένα άρθρο της στο 'We Are Teachers', η Kimberley Moran, μία εκπαιδευτικός με 15 χρόνια εμπειρία στον χώρο της διδασκαλίας σε αίθουσες και μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση του αλφαβητισμού, αναφέρει 7 τρόπους μέσα από τους οποίους ένας μαθητής μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση ενός audiobook στην εκπαίδευσή του, οι οποίοι είναι:

Βελτίωση του λεξιλογίου μας.

Ένα audiobook μας φέρνει σε επαφή με περισσότερες λέξεις οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευκολία στην καθημερινότητά μας.

Δημιουργούν τις κατάλληλες εκπαιδευτικές βάσεις.

Ένα ηχητικό βιβλίο μπορεί να μας προσφέρει εύκολα και άμεσα τη θεωρητική γνώση πάνω στην οποία μπορούμε στη συνέχεια να χτίσουμε τις πρακτικές μας γνώσεις.

Ελαχιστοποιεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με το διάβασμα.

Η Kimberley Moran, παρατήρησε ότι οι μαθητές που δυσκολεύονται με την ανάγνωση περνούν τόσο πολύ χρόνο εστιάζοντας στο πως προφέρονται οι λέξεις που συναντούν που είναι δύσκολο για αυτούς να διατηρήσουν τελικά τις πληροφορίες που διαβάζουν. Όταν αφαιρέσουμε από την εξίσωση αυτή τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν, τους δίνουμε περισσότερο χώρο έτσι ώστε να μπορούν να κατανοήσουν και να θυμούνται περισσότερα.

Αποβάλλει το άγχος της ανάγνωσης.

Ως αποτέλεσμα ο μαθητής να ανοίγει και να γίνεται πιο δεκτικός στη γνώση. Τα ακουστικά βιβλία επιτρέπουν στον εκπαιδευόμενο να βουτήξει μέσα στο νόημα ενός κειμένου, επομένως να συγκεντρωθεί περισσότερο σε αυτό, ελαχιστοποιώντας τους εξωτερικούς περισπασμούς.

Αυξάνει τον ρυθμό κατανόησης.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου λέξη-προς-λέξη δε δημιουργεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία εκπαίδευσης. Αντιθέτως, όταν οι μαθητές ακούν μία πληροφορία ή ένα βιβλίο συνολικά ο βαθμός κατανόησης αυξάνεται.

How can it help me?

Δημιουργούν ένα αίσθημα ισότητας.

Όταν προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις εκπαίδευσης για να επιλέξει ο κάθε μαθητής με ποιον τρόπο μπορεί να μάθει καλύτερα, οι διακρίσεις μέσα σε μία αίθουσα εξομαλύνονται. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε μαθητή γίνεται η διάθεσή του για μάθηση και όχι το αν μπορεί να αξιοποιήσει σωστά ένα μεμονωμένο εργαλείο εκπαίδευσης.

Προσφέρουν στους μαθητές το αίσθημα της ανεξαρτησίας.

Η Kimberley Moran παρατήρησε πως όταν οι μαθητές έχουν την επιλογή να εργαστούν ανεξάρτητα, τους δίνει την αυτοπεποίθηση να γίνουν επιτυχημένοι μαθητές και να ελέγχουν το εκπαιδευτικό τους αποτέλεσμα. Το αίσθημα της υπευθυνότητας και της κριτικής σκέψης είναι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για έναν άνθρωπο. Γιατί να μη δίνουμε την επιλογή στα παιδιά να αναπτύξουν τέτοιου είδους δεξιότητες από νωρίς;

Πως χρησιμοποιώ ένα Audiobook;

Η εύκολη απάντηση εδώ είναι οι πληροφορίες που μπορείτε να ακούσετε ένα audiobook από οποιαδήποτε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και μια εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων.

Εμείς όμως θέλουμε να πάμε πέρα από αυτό. Ο σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε τα audiobooks στο έπακρον, και να απολαύσουμε τα οφέλη που προσφέρουν στην εκπαίδευσή μας όπως κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Ακολουθούν 6 συμβουλές για να κάνεις κάθε λεπτό να μετράει καθώς ακούς ένα audiobook.

How to use?

Παρέα με τις καθημερινές σου αγγαρείες.

Φέρε στο μυαλό σου όλες εκείνες τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας που θεωρείς χαμένο χρόνο. Όπως για παράδειγμα το να περιμένεις στην ουρά για να εξυπηρετηθείς. Ίσως να είναι και κάτι πιο δημιουργικό, στο οποίο όμως θα ήθελες και κάτι για παρέα, όπως όταν μαγειρεύεις. Πόσο πιο παραγωγικό σου ακούγεται το να έχεις εκείνη τη στιγμή ένα εκπαιδευτικό audiobook που θα σε βοηθήσει σε κάτι που σε απασχολεί;

Βρες λοιπόν όλες εκείνες τις αγγαρείες της καθημερινότητάς σου, καθώς και όλες εκείνες τις στιγμές όπου τα μάτια σου είναι απασχολημένα αλλά το μυαλό σου ελεύθερο να το αξιοποιήσεις.

Όταν τις συνοδεύεις με ένα audiobook επωφελείσαι με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Η διάθεσή σου δε θα χαλάσει μιας και, αντί να σκέφτεσαι ότι σπαταλάς τον χρόνο σου, θα νιώθεις ότι κάνεις κάτι καλό για εσένα.
  • Θα είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείς, μιας και ο εγκέφαλός σου σε όλες εκείνες τις στιγμές αποζητά μία διέξοδο.
  • Θα ανακαλύψεις έναν υπέροχο τρόπο multi-tasking όπου δε χρειάζεται να καταβάλεις πολύ κόπο και προσπάθεια για να ανταπεξέλθεις.

Άκου 20’ - 30’ από ένα βιβλίο και κάνε μία παύση 10’ για να αφομοιώσεις τις πληροφορίες που πήρες.

Ο ιδανικός τρόπος ανάγνωσης ενός audiobook είναι όταν γίνεται μέσα από μία δυναμική διαδικασία. Αυτό περιλαμβάνει αρκετές εναλλαγές ανάμεσα σε περιόδους όπου ακούς το περιεχόμενο του βιβλίου και άλλες όπου αφιερώνεις χρόνο για να αναλογιστείς τα όσα διάβασες.

Αν δεν το κάνεις αυτό, κινδυνεύεις να μπεις σε έναν αυτόματο πιλότο. Έτσι, φτάνεις στο σημείο όπου ακούς απλά τις λέξεις, χωρίς να κατανοείς όμως τις έννοιες.

Μην προσπαθείς να απομνημονεύεις αυτά που ακούς

Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα και προσπαθούμε να απομνημονεύσουμε κάθε λέξη που ακούμε. Έτσι, χάνουμε την πραγματική οπτική του audiobook που έρχεται να μας προσφέρει κατανόηση στις γενικές ιδέες ενός βιβλίου και όχι στις λεπτομέρειες και τις πληροφορίες που υποστηρίζουν αυτή τη γενική ιδέα.

Το μυαλό, από μόνο του στην πορεία θα συγκρατήσει ό,τι είναι απαραίτητο από όσα άκουσε. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε όσα ακούμε στην καθημερινότητά μας.

Άκου το Audiobook σου παρέα με το έντυπο βιβλίο σου.

Τα audiobooks δεν ήρθαν απαραίτητα για να αντικαταστήσουν και να εξαφανίσουν τον γραπτό λόγο. Αντιθέτως, ο σκοπός ενός audiobook είναι να ενισχύσει τη δυναμική ενός φυσικού βιβλίου, προσφέροντας την πρόσθετη αξία που αποκτά η εμπειρία της μάθησης όταν ακούμε αυτό που διαβάζουμε.

Έτσι, μπορείς να δοκιμάσεις να ακούς το βιβλίο σου, καθώς το διαβάζεις! Τα αποτελέσματα θα σε καταπλήξουν ευχάριστα και φυσικά θα χαρούμε πολύ να τα μοιραστείς μαζί μας.

Κράτα σημειώσεις.

Μία πρόταση που θεωρείς χρήσιμη, μία ιδέα που σου ήρθε ξαφνικά από κάτι που άκουσες, ή ένα από αυτά τα πολυπόθητα aha-moments. Όταν μπεις στη διαδικασία να αρχίσεις και να ακούς audiobooks, ένα είναι το σίγουρο. Θα έχεις πολλά από αυτά. Είναι κρίμα να τα χάσεις, δε συμφωνείς.

Μην πέφτεις λοιπόν στην παγίδα του “θα τα σημειώσω μετά”. Ξέρουμε όλοι μας ότι αυτό το μετά είναι πάντα αργά. Φρόντισε να έχεις πάντα ανοιχτή μία σελίδα για σημειώσεις. Μπορεί να είναι σε ένα τετράδιο, ή και στο κινητό σου τηλέφωνο. Σημασία έχει να μη χάσεις ούτε έμπνευση. Αυτός δεν είναι άλλωστε κι ένας από τους λόγους που ακούς το βιβλίο που επέλεξες;

Συζήτησε με κάποιον για το βιβλίο που άκουσες.

Γενικά, θεωρείται καλή πρακτική, όταν μαθαίνουμε κάτι, να προσπαθούμε να το παρουσιάσουμε ή να το διδάξουμε σε κάποιον άλλον. Βοηθάει πολύ στη διαδικασία της μάθησης.

Δοκίμασε λοιπόν να μοιραστείς με κάποιον τα όσα ακούς στο audiobook σου. Φρόντισε μόνο να τον ενδιαφέρει η θεματολογία. Δε συμφέρει και πολύ για κάθε ένα βιβλίο που ακούς να χάνεις αντίστοιχα κι έναν φίλο.

Γιατί οι διάσημοι #LoveAudiobooks

A good audiobook speaks volumes
— Whoopy Goldberg
Audiobooks are terrific
— Stephen King
I Can't Stop Listening to Audiobooks
— Tyler Oakley

Τα Audiobooks ως βασικό κομμάτι της Αυτοβελτίωσης και της Εκπαίδευσής σου

Σε αυτόν τον οδηγό είδες, ορισμένους μόνο, από τους λόγους για τους οποίους στην ομάδα της Auvril πιστεύουμε ότι τα audiobooks μπορούν να γίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο στη δια βίου μάθηση και τη διαρκή πορεία αυτοβελτίωσης ενός ανθρώπου.

Τα πάντα ξεκινούν από την εκπαίδευση

Η εκπαίδευση διευρύνει ορίζοντες, αναπτύσσει κριτική σκέψη και βοηθάει τον άνθρωπο να δει τις πραγματικές του δυνατότητες, αναιρώντας τυχόν περιοριστικές του πεποιθήσεις αναφορικά με το πόσο μπορεί να εξελιχθει.

Στις μέρες μας, με τον κορεσμό της πληροφορίας, έχει γίνει ζωτικής σημασίας ή σωστή και ποιοτική εκπαίδευση των ανθρώπων. Όχι για να έχουν πάντα τις κατάλληλες πληροφορίες.

Αλλά για να είναι σε θέση να διακρίνουν τι είναι αληθινό και ευεργετικό για τον κόσμο και τι αξίζει να απορριφθεί.

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας χρειάζονται έξυπνες, εύκολες και άμεσες λύσεις. Στον χώρο της εκπαίδευσης κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσα από ένα ποιοτικό audiobook

Στην Auvril θα βρει εκπαιδευτικά βιβλία σε ακουστική μορφή για να κάνεις κι εσύ την αρχή.

Μπορείς να δεις τη συλλογή μας μέσα από εδώ.